Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΘΕΟΣ ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ...


Ο Ασκληπιός ήταν γιος της Κορωνίδας και του Θεού Απόλλωνα. Έφερε τα επίθετα "ηπιόδωρος" που σημαίνει αυτός που δωρίζει την γαλήνη, "ηπιοδότης" που σημαίνει αυτός που δίδει την καταπράϋνση από τους πόνους της ασθένειας και "ηπιόφρων" που σημαίνει ο σκεπτόμενος πώς θα δώσει την αγάπη, την στοργή, την ηρεμία.  Γιος του Απόλλωνα, θεού του ήλιου, ο Ασκληπιός συμβολίζει τις θείες αρετές της φωτεινής διάνοιας, θερμή ψυχή ικανή να εμπνέει με την άδολη και ειλικρινή προς τον άνθρωπο που πάσχει εμπιστοσύνη, αισιοδοξία ψυχική τόνωση. Ο Ασκληπιός συμβολίζει και τους όρους της υγιεινής διαβίωσης παριστάνοντας  τον αέρα και το φως. Ουσιαστικά διοχέτευε στους ανθρώπους εκείνη την εσώτερη αρμονία που αποτελεί την εσώτερη προστασία τους ενάντια στις ασθένειες και όχι μονάχα τις σωματικές.
Μόλις γεννήθηκε ο πατέρας του, Απόλλωνας, τον πήρε και τον έδωσε να τον μεγαλώσει ο Κένταυρος Χείρωνας που ήταν σύμβολο μιας προαιώνιας σοφίας που υπάρχει πριν το σχηματισμό των θεών.
Αρχή του Ασκληπιού ήταν να είσαι αγνός, να σέβεσαι το σώμα σου και την φύση. Γι' αυτό στις λατρευτικές τελετές σημαντικό ρόλο έπαιζε η καθαριότητα του σώματος και του χώρου.  Οι θεραπευτικές του πρακτικές, εκτός από τα βότανα και τις αλοιφές που έδινε, ήταν αυτές του ύπνου ή της διασκέδασης.
Στα Ασκληπιεία θεωρούνταν ιερά κάποια ζώα: όπως το φίδι, που συμβολίζει την αναγέννηση του σώματος μετά από τον ύπνο (χειμερία νάρκη) και απεικονίζεται στα αγάλματα  του Ασκληπιού τυλιγμένο γύρω από την βέργα του. Ένα άλλο ζώο που θεωρείτο ιερό είναι και ο σκύλος ο οποίος συναντάται στην Επίδαυρο, την Αθήνα, την Λεβήνα (Λέντας) και την Ρώμη. Το ζώο κατείχε Θεϊκή δύναμη και θεράπευε με θαυμαστό τρόπο γλείφοντας τον ασθενή. Ο σκύλος κατά την αρχαιότητα  συμβόλιζε έτσι την πίστη, την νοημοσύνη και την επαγρύπνηση.
Κατά τον ιστορικό Στράβωνα τα πιο φημισμένα Ασκληπιεία ήταν: στην Τρίκκη  Θεσσαλίας (πιθανή γενέτειρα  του Ασκληπιού), στην Πέργαμο της Μικράς Ασίας , στην Κω, στην Τιτάνη Σικυώνας, στο Άργος, στην Αθήνα, στη Λισσό και στην Λεβήνα (Λέντας) στην Κρήτη. Τα Ασκληπιεία ιδρύονταν σε μέρη που λούζονταν από φως, ήταν ευάερα και κοντά σε ιαματικές πηγές. Φως-Αέρας-Νερό:  τα τρία στοιχεία που συμβολίζουν τις προϋποθέσεις της διατήρησης της καλής υγείας και της ζωής γενικότερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας εδώ!
Leave your comments here!